Vertrouwenspersoon

Beste Olympianen,

 

Ik ben Liesbeth ter Braak en ik ben de vertrouwenspersoon van Olympia. Ik werk in de seksuele gezondheid en voor het Centrum Seksueel Geweld.

 

In de sportwereld zijn bij de meeste verenigingen vertrouwenspersonen beschikbaar. Samen met de vorige vertrouwenspersoon heb ik een protocol gemaakt voor Olympia. Daarin hebben we beschreven wanneer je bij een vertrouwenspersoon terecht kan. Sporten moet leuk zijn, en je moet je veilig voelen. Soms is dat niet het geval. Het kan zijn dat er via een teamapp gepest wordt, of dat er iets gebeurd is dat grenzen overgaat. Bijvoorbeeld handtastelijkheden of agressie. Het protocol dat we hebben gemaakt geldt voor alle Olympia betrokkenen. Bestuur, spelers, ouders, trainers, leiders en scheidsrechters.

 

Olympia staat voor een veilige sportomgeving waarin iedereen fijn moet kunnen handballen. Daarin volgen we de richtlijnen van de NHV. Dat betekent dat er gedragsregels zijn voor alle functies binnen Olympia. Samen met het bestuur hebben we ervoor gezorgd dat alle trainers en vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben.

 

Meestal kun je je vragen of problemen zelf oplossen met bijvoorbeeld de trainer of een teamlid. Mocht dit niet lukken dan kun je bij mij terecht. De vertrouwenspersoon gaat niet over teamindelingen, trainingstijden en andere praktische zaken. Dat zijn taken van het bestuur.

 

De functie van de vertrouwenspersoon staat los van het bestuur. Een gesprek met mij is vertrouwelijk. Ik zal in ernstige situaties het bestuur moeten betrekken om maatregelen te kunnen nemen, maar alles gaat in overleg met degene die meldt. Door mijn werk ben ik gewend om met privacy zaken om te gaan.

 

Heb je een vervelende ervaring gehad bij Olympia, of maak je je zorgen over iemand anders die binnen de vereniging iets heeft meegemaakt? Bel of mail mij dan. We kunnen dan met elkaar in gesprek om te kijken hoe we het op kunnen lossen. Ook bij twijfels kun je mij benaderen, ik denk graag met je mee!

 

Hartelijke groet,

 

Liesbeth ter Braak

 

Vertrouwenspersoon
Liesbeth ter Braak 06 – 42 44 50 97 info@praktijklies.nl